Málokdo by očekával, že změna vyhlášky o školním stravování vyvolá tak bouřlivou odezvu ve společnosti, médiích a především u dotčených organizací. Ve školních jídelnách se vaří podle spotřebního koše již třicet let, jen s drobnými obměnami. Proto je více než žádoucí přehodnotit jeho složení ve prospěch zdravější výživy dětí. Školáci se mohou těšit na nový jídelníček již od září 2025, pokud bude novela vyhlášky o školním stravování, která je nyní v připomínkovém řízení, schválena.
Aktualizace spotřebního koše určujícího složení jídelníčků školáků nově zahrnuje snížení množství masa a mléka, zvýšení podílu ryb, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a biopotravin a omezení sladkých nápojů. Cílem těchto změn je podpořit zdravější stravovací návyky dětí a přispět k prevenci obezity. Klíčové však bude, aby nová jídla byla pro děti chutná a atraktivní.
Proč chystaná přeměna školního stravování vyvolává kritiku?
Zdravotníci obecně podporují snížení množství masa ve školním stravování, pokud je nahrazeno kvalitními alternativami, jako jsou ryby, luštěniny a zelenina. Nevhodná náhrada masa však může vést k nedostatku některých živin, což je jedna z prvních připomínek kritiků. Další otázkou je, zda je vůbec možné v tak krátké době zajistit kvalitní provedení změn jídelníčků, zvládnout finanční náklady a přijmout nová pravidla ze strany školních jídelen, rodičů a pedagogů. Někteří kritici upozorňují na možné zvýšení nákladů na přípravu jídel i na potřebu rozsáhlé metodické podpory pro jídelny a školení kuchařského personálu, zvláště při zavádění dietních jídel.
Více než 300 připomínek směřuje na ministerstvo školství
Jan Mareš, vrchní ředitel MŠMT, uvedl, že ministerstvo se s připomínkami vypořádá v co nejkratší době, přestože jich je více než 300. Většina připomínek se totiž opakuje a je totožná, což podle Františka Dobšíka, předsedy školských odborů, svědčí o jejich oprávněnosti. Školské odbory zaslaly ministerstvu školství 45 zásadních připomínek.
Na jednání školského výboru František Dobšík upozornil poslance na jednu z hlavních. Uvedl, že v rámci školního stravování bude nutné sledovat dodržování nových parametrů, což výrazně zvýší pracovní povinnosti a administrativní zátěž vedoucích školních jídelen i dalších zaměstnanců. Změny ve školním stravování přicházejí v době, kdy není vyřešeno adekvátní ohodnocení špatně placených profesí ve školních jídelnách a navíc se rozhoduje o převedení financování jejich platů na kraje a obce. Tito zaměstnanci jsou tak vystavováni další nejistotě. „Vláda při přípravě legislativních změn naprosto ignoruje souvislosti. Nejde o promyšlené přijetí změn, ale spíše o legislativní chaos,“ uvedl František Dobšík. Dodal, že kampaň školských odborů „Vládo, neházej nepedagogy přes palubu“ má tak další důvod k pokračování.
JAK