Školy mohou získat finance na modernizaci

Mladý programátor organizuje soutěž pod záštitou ministerstva školství: Na českých školách začne 22. října 2024 již 6. ročník mezinárodní soutěže Jazykový WocaBee šampionát, organizované pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Stojí za ní mladý softwarový inženýr Michal Ošvát, autor aplikace WocaBee pro inovativní výuku cizích jazyků pro školy.

Prostřednictvím soutěže poskytuje školám i přímou finanční pomoc z vlastních zdrojů. Letos dosáhne celková výše této podpory 430 tisíc Kč. Soutěž je prostřednictvím mezinárodního finále propojena se šampionáty v dalších 7 evropských zemích. Letošní účast očekává Michal Ošvát na úrovni 130 tisíc žáků.

Aplikaci WocaBee využívají české školy od roku 2018, dosud ji vyzkoušelo více než 400 tisíc žáků a učitelů. Učení s aplikací zlepšuje jazykové znalosti na školách, což potvrzuje až 98 % oslovených pedagogů v interním průzkumu společnosti.

„Před pár lety jsem chtěl jít pracovat do zahraničí a v rámci aktivního studia němčiny jsem vytvořil jednoduchou aplikaci. Později jsem ji ve spolupráci s pedagogy přizpůsobil školám a dále vylepšoval. Dnes už pomáhá tisícům žáků nejen v České republice s učením slovíček i výslovnosti,“ říká o začátcích WocaBee Michal Ošvát.

Moderní technologie si našly cestu k učitelům zejména v období distanční výuky, kdy autor WocaBee poskytl školám bezplatné licence v hodnotě 16 miliónů Kč.

Soutěž motivuje učit se

Už rok po uvedení WocaBee přišel Michal Ošvát s myšlenkou propojit školy v inovativní online soutěži. Jazykový WocaBee šampionát postavil na myšlence píle v učení se nových slovíček.

Tu aplikace vyhodnocuje automaticky prostřednictvím bodů (WocaPoints) získaných za procvičování slovíček. Od okresního kola až po celostátní vítězí třídy, které získají nejvyšší průměrný počet WocaPoints na jednoho žáka. V šampionátu díky tomu třída soutěží jako tým a v jazycích se zlepšují všichni žáci.

V roku 2021 soutěž získala poprvé záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a po záštitou ministerstva je šampionát organizován i v aktuálním školním roce.

„Do prvního ročníku soutěže se zapojilo 25 000 žáků, minulý školní rok jich bylo již více než 100 tisíc. Letos očekávám účast až 130 tisíc žáků a velmi mě těší, že i takto mohu podpořit moderní jazykovou výuku na školách,“ říká M. Ošvát.

Finanční podporu školy vítají

Myšlenku modernizace výuky prostřednictvím šampionátu rozšířil Michal Ošvát i o přímou podporu škol. V soutěži mohou školy získat nejen věcné ceny, ale také finanční příspěvek.

Ve školním roce 2022/23 poskytl podporu v hodnotě 50 tisíc Kč, v dalším roce to byla částka 150 tisíc Kč. V aktuálním ročníku poskytne Michal Ošvát školám příspěvky v celkové hodnotě 230 tisíc Kč. Suma je kombinací finančních darů a bezplatných licencí WocaBee.

„Situaci na školách, včetně té finanční, díky dennímu kontaktu s učiteli dobře znám. Moderní výuka je pro školy důležitým tématem a finanční příspěvky i bezplatné licence WocaBee proto mimořádně oceňují,“ dodává M. Ošvát.

Bezplatná registrace do 21. října

Do soutěže Jazykový WocaBee šampionát mohou učitelé přihlásit své třídy do 21. října 2024. Stačí na stránce www.wocabee.app objednat bezplatnou měsíční verzi aplikace WocaBee a následně splnit jednoduché podmínky.

Jazykový WocaBee šampionát v České republice podpořili:

Hlavní partner: LangBee

Partneři: Alza.cz, NIVEA

Mediální partneři: Řízení školy, Týdeník ŠKOLSTVÍ, Učitelské noviny, all4fun.cz

Michal Ošvát – Chtěl se učit jazyky efektivně